Er zijn veel mensen die nog nooit met een woningontruiming te maken hebben gehad. Veel mensen hebben daarom geen duidelijk idee van wat een woningontruiming nou eigenlijk inhoudt. Op jonge leeftijd is het over het algemeen niet echt relevant om deze kennis te hebben, maar hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat deze kennis van pas komt. Bij een woningontruiming komt erg veel kijken en het is dan ook handig om hier meer over te weten te komen. Bovendien kunnen er verschillende redenen zijn om een woning te ontruimen.

Woningontruimingen in Nederland

In Nederland zijn er duidelijke regels die gelden omtrent het verhuren van woningen en het daarbij regelen van een woningontruiming. In de wet van huurprijzen van woonruimte staat het merendeel van deze regels en wetten beschreven. Er zijn verschillende soorten woningontruimingen, een andere versie ervan is bijvoorbeeld de spoedontruiming van uw woning. Echter, het is wel zo dat voor elke woningontruiming procedures gelden die de verhuurder moet volgen om een woningontruiming rechtsgeldig te kunnen maken. Volgens deze procedure is het voor een verhuurder nodig om een bevel tot ontruiming op te laten stellen. Dit moet dan worden gedaan met behulp van een rechtbank en het bevel kan uitgevoerd worden door de politie. Wanneer je bevel hebt gekregen voor een woningontruiming, moet je snel al je spullen uit de gehuurde woning laten halen. Dit kan in Nederland gelukkig door middel van het huren van een bedrijf zoals Actie Schoonmaken.

Redenen voor een woningontruiming

Voordat een verhuurder een bevel tot ontruiming kan opstellen, moet er natuurlijk wel een geldige reden zijn. Het zou het huren van een woning een stuk minder aantrekkelijk maken wanneer een verhuurder zonder geldige reden al zijn huurders uit hun woningen kan laten zetten. Daarom zijn er een paar duidelijke regels opgesteld die overschreden moeten worden voordat een verhuurder zo een bevel kan opstellen. Allereerst is de meest logische reden, het niet betalen van de huur. Wanneer je als huurder geen huur betaalt, kom je de afspraken van het contract niet na en zal er een hele grote kans zijn dat je uiteindelijk uit je woning wordt gezet. Verder staan er natuurlijk nog meer afspraken in de huurovereenkomst. Wanneer je deze regels niet naleeft, heeft de verhuurder een geldige aanleiding voor een bevel tot woningontruiming.