Een rolsteiger kopen (ook wel een stellage genoemd) kan voor velen een kostbare besteding zijn. Het is echter voor veel mensen een onmisbaar product geworden. Dit geldt dan met name voor klussers die actief zijn in de bouw en vaak op grote hoogtes moeten werken. Deze situatie kan zich uiteraard ook voordoen bij schilders en schoonmakers. Eigenlijk is het simpel gezegd een hulpmiddel om veilig werkzaamheden op hoogte uit te voeren. Voor het overgaan tot het kopen van een rolsteiger is het handig om te weten wat dit is, waar deze uit bestaat en op welke manier de veiligheid voor u gewaarborgd wordt. In deze blog wordt dat voor u op een rijtje gezet.

Is elke rolsteiger hetzelfde?

Als u van tevoren dacht dat er maar 1 specifieke rolsteiger bestaat, dan heeft u het mis. Een steiger kunt u in verschillende uitvoeringen krijgen. Voor bij elke klus is er wat wils. Waar we het in ieder geval wel eens over kunnen worden is dat onder de stellage zich altijd steigerwielen bevinden waardoor u de stellage altijd kunt verplaatsen. We noemen een rolsteiger daarom ook wel een rijdende stellage. Door middel van verschillende componenten, zoals platformen en opbouwframes, kunt u op de gewenste hoogte werken.
Waar het verschil in zit is vooral de breedte van de stellage. Zo is het mogelijk om te kiezen voor een smallere variant (0.75 of 0.90 meter), maar ook een brede uitvoering (1.35 meter). U kunt zich voorstellen dat een bredere uitvoering in tegenstelling tot een smallere variant u meer (werk)ruimte geeft. Het hangt er daarom van af bij welke werkzaamheden u een stellage nodig bent. Laat dit dus altijd mee overwegen wanneer u een rolsteiger kopen gaat.

Veiligheid staat voorop

De veiligheid wordt gegarandeerd doordat een stellage moet voldoen aan de wetgeving. Er bestaat nu sinds 2018 een zogenaamde opbouwmethode die wettelijk is opgenomen. Zo is het tegenwoordig verplicht om een voorloopleuning te plaatsen. Indien deze leuning niet geplaatst is mag u wettelijk gezien geen werkzaamheden uitvoeren op de rolsteiger. De nog jonge wet moet ervoor zorgen dat er minder snel ongelukken op de werkvloer ontstaan en u zonder zorgen aan de slag kunt. Neem dit dus mee in de overweging bij het kopen van een stellage. Leef de veiligheidseisen na en voorkom daarmee een eventuele geldstraf. Daarnaast is het belangrijk dat de steiger op een vlakke en stevige ondergrond staat, en dat wanneer u aan de slag bent de steigerwielen op de rem staan. Het zijn kleine dingen, maar wel dingen die het verschil kunnen maken. Het klinkt daarom misschien allemaal heel logisch en vanzelfsprekend, maar er gebeuren hedendaags helaas nog veel (onnodige) ongelukken. Wees dus altijd bewust van het gevaar dat op de loer kan liggen en hoe u de kans op ongelukken kunt verkleinen.

Rolsteiger kopen? Onderzoek de mogelijkheden?

Wilt u graag meer te weten komen over de specificaties van een rolsteiger, of de veiligheidseisen en bent u naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig geworden? Dan kunt u in dat geval contact opnemen met een (handels)partij die hier verstand van zaken over heeft. Zo’n partij is bijvoorbeeld www.laddersenrolsteigers.nl.  Zij kunnen u het gewenste advies en informatie geven wanneer u een rolsteiger kopen gaat. Twijfel dus niet en stel uw vragen gerust en zij zorgen ervoor dat u bent voorzien van alle informatie!