Er zijn een aantal momenten waarop je vindt dat het tijd is om je huis in een nieuw jasje te steken. Zo kun je uitgekeken zijn op de kleur of merken dat de verf op bepaalde muren begint af te bladderen. Ook wanneer je de woning pas hebt aangeschaft, kun je er voor kiezen om de kleuren van zowel je interieur als je exterieur te veranderen in een die je meer aanspreekt.

Wanneer je eenmaal dit besluit hebt genomen kan je enerzijds een professioneel schildersbedrijf inhuren om de job voor je te klaren, zodat je binnen een niet al te lange tijd in een fris geschilderd huis zit. Anderzijds kun je ook zelf aan de slag gaan met deze klus. Hoe je dat op een professionele wijze doet, lees je in de volgende alinea’s.

Stappenplan zelf je huis schilderen

Hieronder lees je hoe je op een adequate manier zelf je huis kunt schilderen. Voor je buitenmuren is het handig als je over een rolsteiger beschikt. Je kunt daarmee probleemloos tot dicht tegen het dak aan verven. Ook voor het schilderen van de binnenmuren kan een kleine rolsteiger, of anders een kamersteiger handig zijn.

 1. Ga bij jezelf en je eventuele huisgenoten na in welke kleuren je je huis wenst te schilderen. Laat je door verschillende woonwebsites en magazines inspireren. Wat je buitenmuren betreft dien je bij je gemeente na te gaan of je je aan een bepaald kleurenschema moet houden;
 2. Schaf de materialen aan:  
 • Bereken hoeveel verf je nodig hebt per muur door je muren op te meten en met de oppervlakte maat advies in te winnen bij je verfhandel. Je kunt het ook zelf eerst berekenen met een rekenmachine op het internet en de uitkomst door de deskundige waar je je verf koopt, laten verifiëren. Vergeet niet om voor verf op waterbasis voor je binnenmuren te kiezen, aangezien dit verplicht is;
 • Koop tenminste twee verfrollers,  kwasten van verschillende breedtes, een verfemmer of bak, plamuurpasta en schilders tape;
 • Schaf eventueel een rolsteiger bij Rolsteiger.net aan;
 • Zorg dat je genoeg kranten, plastic of oude lakens en doeken hebt om je meubels en vloeren mee af te dekken.
 1. Stel een schema op:
  Geef daarin aan op welke dag of dagen je een bepaalde ruimte zal aanpakken en maak een inschatting van de tijd dat het je zal kosten om het te schilderen. Besluit ook of je de hulp van anderen zal inroepen voor dit werkje en verwerk hun aanwezigheid in je draaiboek.

Schilderen binnenruimte

 • Maak de desbetreffende kamer zo leeg mogelijk;
 • Verwijder eventuele oneffenheden van de muur, veeg het met een natte lap af om vuil te verwijderen en dicht eventuele gaten met plamuurpasta. Laat de oorzaak van vochtplekken inspecteren en verhelp eventuele lekkages ;
 • Plak stopcontacten, plinten, lijsten etc. af met schilderstape en dek je vloer helemaal af met je lakens etcetera;
 • Open het blik verf en roer er met een stok in. Schenk een beetje in je verfbak.
 • Schilder de randen van de muur met een van de kwasten;
 • Zet je verfroller aan een bezemsteel en schilder vervolgens in overlappende stroken de muur van boven naar onderen toe. 
 • Laat de eerste laag drogen en ga dan voor de tweede en misschien een derde keer over je muur heen.

Afwerking

Wanneer de muur droog is verwijder je de schilderstape en werk je eventuele oneffenheden met een kwast weg, waarna je je meubels weer terug kan plaatsen op hun plek.

Schilderen buitenmuren inclusief je gevel

Om je buitenmuren te schilderen ga je op dezelfde manier als hierboven te werk. Het grote verschil met het schilderen van je binnenmuren is gelegen in het feit dat je voorafgaand aan het aanbrengen van het verf, de muur zal moeten wassen met een hogedrukspuit. Op die manier ontdoe je de muur van vuil, mos en andere oneffenheden die het eindresultaat kunnen verpesten. Je zal ook rekening moeten houden met de weersomstandigheden omdat schilderen bij een temperatuur tussen de 10 en 25 graden, ideaal is.

Ook zal je de plekken waar je je rolsteiger of trap zal plaatsen tijdens het schilderen moeten controleren, zodat deze niet wankel staat. Nadat je eventuele reparaties hebt uitgevoerd, kun je de muur op dezelfde manier als hierboven beschreven, schilderen.